Muftijstvo mostarsko

Stolac: Promovirana knjiga “Muftije Mostara i Hercegovine”

U okviru ovogodišnjih programa manifestacije “Dani stolačkih džamija” 9.8.2024.g.je ispred Sultan Selimove džamije u Stocu promovirana knjiga “Muftije Mostara i Hercegovine”, autora Ahmed Mehmedovića.

Uz autora o knjizi su govorili prof. dr. Faruk Taslidža, prof. dr. Fahrudin Rizvanbegović i mostarski muftija dr. Salem-ef. Dedović.

Knjiga donosi bio-bibliografske podatke 41 mostarskog muftije koji su obavljali ovu časnu funkciju od osnivanja Muftijstva do današnjih dana.

Uz to još na osebujan način afirmira ulogu Karađaz-begove medrese kao temeljne obrazovne ustanove u kojoj su se okupljali najdarovitije mostarske softe odakle su slani u Istanbul gdje su, prije povratka u domovinu i preuzimanja dužnosti muftije, usavršavali svoje znanje.

– Ahmed Mehmedović je uložio ogroman trud. Brojni su otežavajuće okolnosti koje su pratile njegovo istraživanje. On je ovim djelom upotpunio biografije i bibliografije mostarskih muftija. Koriguje podatke nekih starijih autora. Detektirao je nova imena koja su obavljala dužnost muftije, dok je neke, koju su uvršteni na ranije spiskove, argumentirao izostavio jer se nikada nisu našli na toj časnoj poziciji – naglašava prof. dr. Faruk Taslidža.

Knjiga donosi veliki broj i drugih važnih historijskih podataka koji će na osebujan način upotpuniti i glavne tokove historijskog kontinuiteta Mostara i Hercegovine. Uz mostarske muftije Mehmedović je obradio i muftije koje su djelovale u Ljubinju, Trebinju i Blagaju.

U naučnim krugovima knjiga je već sada pobudila veliko interesovanje jer se radi o kapitalnom djelu koje je već sada svrstano u red temeljenih bošnjačkih, a samim tim i bosanskohercegovačkih historijskih knjiga.

– Ovoga časa svi mi imamo pouzdanu stabilnu bazu na koju ćemo se osloniti i pokazivati svojoj djeci i prijateljima i biti ponosni na ono što smo imali. Bili su to veliki učenjaci, veliki znalci koji su u jednoj velikoj imperiji upravljali i Istanbulom i Mostarom i koji su na kraju završavali u Mostaru kao velike muftije – ocijenio je Rizvanbegović

Muftija Dedović je stolačku promociju knjige “Muftije Mostara i Hercegovine” posvetio Mustafa Sidki-ef. Sarajliću, mostarskom muftiji u vrijeme Ali-paše Rizvanbegovića, koji je slovio kao veliki znalac i koji je dao veliki doprinos na podizanju obrazovanja u Hercegovini i ujedno imao važnu historijsku ulogu u izrazito izazovnim vremenima.

– I tada je naš narod imao bremenite kušnje. Sada imamo dokazan i taj kontinuitet, da su dva stoljeća, faktički, mostarske muftije, od Sarajlića do današnjeg dana, bili izloženi na prvu liniju da zastupaju pitanja, ne samo ova koja su primarno muftijska, već i šira, opće-društvena pitanja koja se tiču sudbine našega naroda na ovim prostorima – podsjetio je muftija.