Medžlis Konjic

Mevludski program u Glavičinama

Danas je poslije podne namaza u džamiji u Glavičinama, kao dio manifestacije Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Konjic “Dani tradicionalnih mevluda 2024.”,  priređen mevludski program.

Mevlud su učili imami MIZ Konjic a okupljene vjernike, na početku programa, poselamio je Jasmin ef. Drpljanin, sekretar MIZ Konjic. On je poselamio sve prisutne i zaželio im dobrodošlicu, prenoseći i selame Mumin ef. Vrače, imama džemata Glavičine koji je zbog zdravstvenih razloga trenutno na bolničkom liječenju.

Vjernicima se obratio i glavni imam MIZ Konjic Refik ef. Delić koji je iskazao zadovoljstvo brojnošću okupljenog skupa vjernika te činjenicom da nova zgrada džamije pored ibadestkih prostorija nudi puno bolje uslove za mektebsku nastavu što je rezultiralo i većim brojem mektebskih polaznika u protekloj mektebskoj godini, uz očekivanja da će taj broj u godini koja je pred nama biti i veći.

Predavanje je održao dr. Enes-ef. Svraka, rukovodilac Odjela za mekteb i mlade Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

On je u svom obraćanju čestitao vjernicima Glavičina na novoj i lijepoj zgradi džamije te podsjetio na važnost i ulogu domovine, džemata i zajednice.
“Čuvajmo domovinu i državu. U našoj domovini je i naša Zajednica. Evo 140 godina postoji naša Zajednica. Kroz nekoliko državnih formi i vlasti postoji i opstoji naša Islamska zajednica. Kao i domovinu tako i Zajednicu moramo čuvati i razvijati. Mi smo ti koji čine zajednicu. Džemat. Bez džemata ni ova lijepa džamija ne bi imala smisla.”

Podsjetio je na lijepu tradiciju mevluda koja nas podsjeća na Poslanika.
“Poslanik, a.s., je najljepši uzor u svakom smislu, a naša mevludska tradicija to desetljećima potvrđuje i podsjeća nas na Poslanika, njegov život i njegov sunnet.”

Podsjetio je na važnost ustrajnost u činjenju dobra.
“Ustrajte u činjenju dobrih djela makar to bilo i malo djelo! Ustrajnost i ono što je malo čini velikim”

Dr. Svraka je podsjetio i na početak školske i mektepske godine.
“Pripremimo djecu zaškolu i mekteb. Ne samo sa lijepim torbama i odjećom, nego da ih pripremimo tako što ćemo im objašnjavati zašto je važno da idu u školu, da dobro uče, da se trude da budu najbolji. Samo oni koji na takav način razumiju ovaj život mogu uspjeti. Ništa ljepše i vrjednije ne možemo ostaviti svojoj djeci od lijepog i dobrog odgoja. Mekteb je tu da pouči osnovama vjere i da pomogne roditeljima u odgoju djecu.”

Kao ključnu poruku vjernicima je poručio “Čuvajmo džemat, Zajednicu i domovinu”.

– Čuvajmo lijepu tradiciju naših mevluda. Budimo ustrajni u ibadetu i svakom dobru. Odgajajmo i školujmo našu djecu – kazao je na kraju dr. Enes-ef. Svraka.

Foto V.Šišić

Unutrašnji izgled džamije u Glavičinama:

Foto: E. Bajić