Medžlis Konjic

Mevlud u Čelebićima

Danas, poslije podne namaza, u dvorištu džamije u Čelebićima održan je mevludski program. Program je dio manifestacije “Dani tradicionalnih mevluda 2024.” Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Konjic.
Mevlud su učili imami MIZ Konjic i hor MIZ Konjic “Ihsan”, a pored uvodnog obraćanja Salih ef. Jusufovića, imama džemata Čelebići, vjernicima se obratio i glavni imam MIZ Konjic Refik ef. Delić. On je u kratkom obraćanju ukazao na sve više prisutnu krizu autoriteta u našem društvu. Podsjetio je na važnost poštovanja autoriteta, kako u porodici, školi, džamiji, preduzeću tako i u svim segmentima.

Predavanje na današnjem mevludskom programu u Čelebićima održao je Ekrem ef. Hodžić, glavni imam MIZ Jablanica.

On je na početku obraćanj podsjetio vjernike da je najveći nimet i blagodat data vjerniku hidajet-uputa.

U duhu hidajeta važno je znati i ko smo i gdje smo. Probleme ne treba gurati pod tepih i žmiriti na njih. Ne. Treba ukazivati na njih ali na način da ih uklanjamo u pozitivnom ubjeđenju da to možemo i da ćemo, uz Božiju pomoć, u tom uspjeti.” kazao je Ekrem efendija.

Ukazujući na važnost pozitivnog pogleda na život naveo je nekoliko hadisa Poslanika, a.s., koji govore o važnosti pozitivnog gledanja života.

“Kada čujete da čovjek kaže: ‘Propade svijet’, znajte da je on najviše propao.” ( Muslim)

Kazujući o današnjem programu i tradiciji mevluda u konjičkom kraju Ekrem efendija je rekao: “Vi ovdje čuvate tradiciju mevluda. On je jedna forma izraza ljubavi prema Poslaniku, a.s., kroz koju smo godinama iza nas, u vremenima koja nam nisu bila nimalo naklonjena, učili našu djecu siri Božijeg Poslanika, a.s., i treba čuvati ovu lijepu tradiciju.

Zadnji dio obraćanja Ekrem ef. Hodžić je posvetio temi važnosti porodice.
“Danas posebnom želim govoriti o našoj osnovnoj ćeliji a to je porodica. Mi moramo snažiti i čuvati našu porodicu. Ona je napadnuta kao nikad do sad. Moramo povesti više računa o odgoju. Tu se posebno obraćam našim majkama, podsjećajući nas sve na hadis koji tri puta majku stavlja na prvo mjesto. Ovaj hadis govori o položaju majke u islamu ali uz ovaj položaj ide i odgovornost majki koje su nezamjenjljive u procesu odgoja. Naravno nije odgoj samo zadatak majke, ali bez majke on je nepotpun i nezamisliv…” – kazao je Ekrem efendija.