Medžlis Konjic

Mevlud u Bjelimićima

U nedjelju, 1.septembra 2024.godine, poslije podne namaza u džamiji u Odžacima – Bjelimići, kao dio manifestacije “Dani tradicionalnih mevluda 2024.” Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Konjic, priređen je mevludski program.  Mevlud su učili imami MIZ Konjica okupljenim vjernicima obratio se kratkom uvodnom besjedom imam ovog džemata Nazif ef. Kurtović dok je predavanje održao glavni imam MIZ Konjic Refik ef. Delić.

Refik efendija je podsjetio na  poruke mevludskih okupljanja kazavši: “Mevludi nas podsjećaju na važnost i snagu džemata. Oni su u ovim krajevima posebna veza s našim toprakom.”

Kazujući o važnosti očuvanja moralnih vrijednosti Refik efendija je napomenuo: “Mi smo rođenjem dobili čistu dušu i naša je obaveza da je čuvamo. Uspjet će samo onaj ko je očisti, a propast će onaj ko je na stranputicu odvodi. Duša se čisti onim što je Allah naredio. Prlja se kad se postupa suprotno onome što je Allah naredio i preporučio.”

Podsjetio je vjernike na važnost međuljudskih odnosa: „Jedni druge pomažite u dobročinstvu i čestitosti, a ne sudjelujte u grijehu i neprijateljstvu i bojte se Allaha, jer Allah strašno kažnjava.“ (Maide:2) Vjernika, između ostalih osobina, krasi i briga za druge, krasi ga spremnost da pomogne, i brigu i nevolju od drugog otkloni. Poslanik nas je podučio da je kod Allaha dž.š., vrijednije priteći u pomoć potrebnom nego čitav mjesec dana provesti u džamijskom itikafu. Mi smo upućeni jedni na druge i mnogo je stvari koje ni jedan čovjek ne može sam uraditi. Zato trebamo džemat, zajednicu. A zajednica treba međusobno povjerenje i angažman koji tu zajendicu štiti. Pomirenje dviju zavađenih strana otklanja mržnju iz prsa, vodi ka jedinstvu i otklanja međusobne podjele, jer pomirenje je izvor sigurnosti, stabilnosti, ljubavi i spokoja, i, ujedno, i dokaz istinskog imanskog bratstva. Allah Uzvišeni kaže: “Vjernici su samo braća, zato pomirite vaša dva brata…” (El-Hudžurat, 10)”