Muftijstvo mostarsko

Muftija Dedović: Dostojanstvo čovjeka je nepovredivo, sveto i neprocjenjivo važno

U okviru programa manifestacije „Uzor si mi, Poslaniče“ sinoć je u atriju Instituta Yunus Emre uz Ćejvan Ćehajinu džamiju otpočeo ciklus predavanja o životopisu Muhameda, a.s. Prvo, od četiri planirana predavanja održao je mostarski muftija dr. Salem-ef. Dedović.

Uz podsjećanje da je Muhamed, a.s., uzor u vjeri svim vjernicima, da je tokom svog života, između ostalog, bio neprikosnoven autoritet u praktičnom izvršavanju vjerskih odredbi, posebno na polju morala i etike, muftija je podcrtao kako je mjesec rebiul-evvel dobra prilika za ponovno aktualiziranje tih svijetlih primjera i njegovog  djelovanja.

– Poslanik je živio u drugačijem, mnogo drugačijem historijskom vremenu, kontekstu i prostoru, ali način na koji se on suočavao sa izazovima života, način na koji je on, kao Bogu odano biće, živio vjeru, vrline i vrijednosti inspirativne su za muslimane do Sudnjega dana. U kontekstu ovoga našeg današnjeg vremena, podneblja i izazova s kojima se suočavamo posebno bih pledirao pitanje dostojanstva, na kojem je Poslanik, a.s., toliko insistirao i tražio od vjernika da, kako drže do svog dostojanstva, da drže i dostojanstva drugog čovjeka, ne samo muslimana nego svih ljudi. Dostojanstvo čovjeka je nepovredivo, sveto i neprocjenjivo važno – naglasio je muftija.

U današenjem galopirajućem vremenu materijalizma, egoizma, individualizma, dodao je, svakodnevno smo u prilici svjedočiti bezobzirnom gaženju vrijednosti čovjeka i čovjekoljublja.

– Poslanik, a.s., svojim živim primjerima i praksom nikada nije dao da se povrijedi čovjek. Svojim ashabima, koji bi nekada iz nehata povrijedili nečije pravo ili dostojanstvo, ukazao bi na to da je povrijeđeno to pravo i da se to treba ispraviti. On sam držao je do dostojanstva i malog djeteta i najstarijega insana. Te lekcije su za nas iznimno važne i ne smijemo ih u ovom vremenu zaboraviti, jer su vrline nešto po čemu se čovjek cijeni i prepoznaje – kazao je muftija dodavši kako su u aktuenlnom civilizacijskom trenutku vrijednosti pervertirane i skrajnute na marginu života.

Ovaj ciklus predavanja manifestacije Medžlisa IZ-e Mostar pod nazivom „Uzor si mi, Poslaniče“ ciljano je usmjeren na mlade ljude. Imajući tu činjenicu na umu muftija je svoje izlaganje fokusirao na edeb, Poslanikov odgoj, tražeći odgovore gdje su ovovremeni muslimani zastali na tom putu, slijede li ga, da li su na njemu zastali ili se pogubili. Nakon muftije Dedovića u ovom ciklusu narednih sedmica predavanja će održati prof. Ahmed-ef. Ćorajević, hafiz dr. Dževad Gološ i mr. Ahmed Čolić.