Medžlis Konjic

Tribina “Uloga i značaj čitanja u razvoja pojedinca i društva”

Večeras je kao drugi program manifestacije Medžlisa Islamske zajednice Konjic “Merhaba, ej, naš Resule” u Bosanskoj sobi Narodnog unvierziteta Konjic održana tribina “Uloga i značaj čitanja u razvoja pojedinca i društva”. Gost izlagač bio je Valdet Peštalić.

Valdet Peštalić je trener konsultant sa dugogodišnjim iskustvom u radu sa vladinim, nevladinim i biznis organizacijama u mnogim oblastima, od projekt menadžmenta, strateškog planiranja, institucionalnog i organizacionog razvoja, pa do nenasilne komunikacije i liderstva. Kao ekspert je učestvovao u procesima strateških planiranja na regionalnom i državnom nivou. Od 2005. godine aktivno je uključen u formiranje i rad Agencije za certificiranje halal kvalitete i obnaša dužnost šefa Odjela za edukaciju. Autor i koautor je više radova i publikacija

Govoreći o pristupu temi Veldet je kazao: “Čitanju knjiga moramo pristupiti sistematičnije i to na svim nivoima od osobe pa do države. Da bismo razvili kulturu čitanja neophodno je da tome pristupimo planski. Razvijanje ljubavi prema knjizi i čitanju treba početi još u obdaništu, zatim u školi i naravno sa čitanjem ne prestajemo ni nakon škole pa do duboke starosti kada čitanjem održavamo dobru mentalnu kondiciju.”

Dajući praktične savjete vezane za čitanje knjiga preporučio je: “Knjige preporučujem na osnovu afiniteta određene osobe i u skladu s njenom profesijom i godinama. Nekada je potrebno iskustvo da bismo adekvatno razumjeli određenu knjigu. Također, preporučujem da se prilikom čitanja knjige prave zabilješke o porukama i poukama knjige, zanimljivim citatima, kao i dijelovima knjige koji su na čitatelja ostavili poseban utisak.”

“Knjiga može promijeniti život” kazao je u svom obraćanju obrazlažući: “Smatram da je većina inovativnih kampanja vezanih za motivisanje čitalaštva primjenjiva u BiH i da bi njihova implementacija dala rezultate. Poznato je da su najrazvijenije i najuspješnije nacije one koje najviše čitaju. Jedna rečenica iz neke knjige može nam promijeniti život, a da bi se to desilo, moramo otvoriti tu knjigu i čitati je!”