Medžlis Konjic

Mevlud u džamiji u Bolobanima-Treboje

Večeras poslije akšam namaza u džamiji u Bolobanima-Treboje priređen je mevludski program. Ovaj program dio je manifestacije “Merhaba, ej, naš Resule” Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Konjic.
Okupljene vjernike je na početku programa poselamio i kratku besjedu o ljepoti i vrijednosti zahvalnosti Allahu Uzvišenom uputio Ćamil ef. Pindžo. Mevlud su učili imami MIZ Konjic. Predavanje je održao glavni imam Refik ef. Delić.

On je u svom obraćanju ukazao na blagodati mevludskoj koja se pored ostalog ogleda i u punim džamijama.
U nastavku obraćanja ukazao je na svijetlu stazu Poslanikovu koja nas podučava dobru i ovog i onog svijeta. Podsjetio je na tegobe koje je Poslanik podnio u svom životu hodeć tom stazom dobra i istrajavajući na njoj te pozvao vjernike da se u životu vode tim poslaničkim primjerom istrajnosti u dobru. Podsjetio je na Poslanikovu, a.s, blagost, pravičnost, istinoljubivost i sve druge lijepe osobine kojima vjernici trebaju da se ukrase koliko god mogu. Posebno je skrenuo pažnju na primjere Poslanikova ukazivanja na lijepo i optimizam te podsjetio na važnost i obavezu čuvanja svog i dostojanstva drugih ljudi.

Slijediti Poslanika, a.s., znači biti pokoran Uzvišenom Gospodaru! A ta pokornost se mnogočime iskazuje, a prvenstveno namazom.”- podsjetio je na kraju svog obraćanja glavni imam.