Prikaz knjiga

Prikaz zbirke pjesama „Musafir“ autora Mirsada Puce

Prikaz zbirke pjesama „Musafir“ autora Mirsada Puce

Zbirka pjesama: Musafir
Autor: Mirsad Puce
Izdavač: Medžlis Islamske zajednice Mostar
Godina izdanja: 2024.

Mirsad Puce u zbirci Musafir donosi duboko refleksivne i duhovno prožete pjesme, s posebnim naglaskom na vjerske motive, ramazanske rituale, i odnos čovjeka prema Stvoritelju. Kroz cijelu zbirku provlače se motivi ishrane, posta, duhovne čistoće, i zahvalnosti, što pjesmama daje poseban ton poniznosti i introspekcije.

Zbirka je prožeta vjerskim iskustvom Ramazana, koji se pojavljuje kao glavni lik i duhovni vodič kroz pjesnički svijet. Pjesme o iftarima, sehuru, i mukabelama, kao i osvrt na bitku na Bedru, ukazuju na duboku povezanost pjesnika sa islamskim vrijednostima i bosanskim kulturnim naslijeđem. Kroz jednostavan, ali duboko promišljen jezik, Puce uspijeva da prenese univerzalne istine i duhovne poruke koje su bliske svakom čitatelju.

U nekim pjesmama poput pjesme “Heljda”, Puce uvodi humoristički ton kroz prikaz svakodnevnih situacija, ali s dubljom refleksijom o prehrambenim navikama, koje su povezane sa bošnjačkom tradicijom i globalizacijskim uticajem. Ovdje, Puce ukazuje na važnost očuvanja tradicionalnih vrijednosti i identiteta, čak i u kontekstu prehrane, što daje univerzalnu poruku o balansiranju između modernog i tradicionalnog.

Glavni tematski okviri zbirke Musafir su duboko ukorijenjeni u islamu i vjerskom identitetu Bošnjaka. Ramazan je centralni simbol zbirke, predstavljen kao “musafir” – gost koji dolazi i nosi sa sobom blagoslove, oprost i milost. Ramazan se pojavljuje kao prijatelj i duhovni saputnik, a kroz njega pjesnik razvija dublje refleksije o životu, smrti, pokajanju i Božijoj milosti:

„Sultan ramazan svome će paši, pomoći fermanom na Sudnjem danu”​ (citat)

Ishrana kao duhovna simbolika: Mnoge pjesme poput „Trbuh” i „Heljda” uvode motiv ishrane ne samo kao fizičku potrebu, već kao simbol Božijeg dara i duhovne čistoće. Pjesnik koristi šaljiv ton da bi prenio ozbiljnu poruku o umjerenosti u jelu i piću tokom iftara.

U zbirci, ramazan nije samo period posta već i kosmički događaj, koji usklađuje čovjeka sa univerzalnim zakonima. Kroz pjesme Puce razvija viziju svijeta u kojem se vjernik i kosmos, kroz post i duhovnost, harmoniziraju s Božijom voljom. Ova tema se posebno osjeća u pjesmama koje govore o harmoniji između čovjeka i prirode:

„Vjernik i kosmos, zajedno, ponizno i pokorno, putuju ka Stvoritelju” (citat)

Zbirka je prožeta ljubavlju prema Bosni, bošnjačkom identitetu i kulturi. Pjesme poput „Bosna” i „Bedr” evociraju patriotizam i vezu između religijskog identiteta i domovine. Pjesnik koristi slike iz historije, poput bitke na Bedru, da bi naglasio važnost borbe za vjeru i domovinu:

„Mali Bošnjak, na Bedru Bosne, u Tvoje ime noćas će stati…” (citat)

Mirsad Puce koristi jednostavan, ali vrlo izražajan pjesnički jezik. Njegove pjesme su pristupačne, često isprepletene humorom i igrom riječi, što ih čini bliskim svakodnevnom čitatelju. Ova stilizovana jednostavnost omogućava čitatelju da se lako poistovjeti sa temama i porukama pjesama, a istovremeno ostavlja prostor za dublju refleksiju. Zbirka se lako može čitati nasumice, što čitatelju daje osjećaj spontanosti i intimnosti.

Zbirka Musafir Mirsada Puce je djelo koje spaja duhovnost, svakodnevne životne trenutke, i tradicionalne bošnjačke vrijednosti. Kroz jednostavan, ali duhovno bogat jezik, Puce uspijeva da prenese poruke o vjeri, umjerenosti, i zahvalnosti. Njegove pjesme su prožete ljubavlju prema ramazanu, porodici, Bosni i identitetu, čime zbirka nudi i duhovni vodič čitatelju. Musafir je zbirka koju treba čitati polako, uz ponavljanje, kako bi se u potpunosti osjetila njena dubina i slojevitost.

 

U svom osvrtu na knjigu  mr. Lejle Boškailo ističe kako se ova zbirka bavi značajnim vjerskim i bošnjačkim vrijednostima. Naglašava da zbirka poezije razotkriva i približava čitatelju kur’anske i hadiske istine, koristeći izvanredan pjesnički jezik. Zbirka, prema Boškailo, djeluje kao inspiracija i vodič koji može pomoći čitateljima da preispitaju i unaprijede svoje duhovne i moralne vrijednosti, ali i životne stilove.

Boškailo posebno ističe važnost pjesničkog pristupa ishrani, kroz koji Puce nenametljivo i prirodno progovara o značaju umjerenosti i zahvalnosti na blagodatima hrane. Naglašava da Puce kroz svoje stihove ne upada u religijski narcisizam, već se često šali na vlastiti račun, čineći svoje pjesme pristupačnim širokom spektru čitatelja. Boškailo smatra da zbirka donosi jednu dublju antropološku dimenziju, ukazujući na važnost prehrane ne samo za tijelo, nego i za duh.

Njen zaključak je da zbirka Musafir može poslužiti kao vodič i inspiracija za sve one koji žele njegovati zdrave životne stilove u skladu s duhovnim i moralnim principima​

U svom osvrtu dr. Jasmin Hodžić ističe da zbirka nije jednostavno djelo koje se čita linearno, već zbirka koja zahtijeva pažljivo čitanje, s obaveznim ponavljanjem. Hodžić naglašava da pjesnički ton zbirke odražava lepršavost i jednostavnost, dok istovremeno uspijeva prenijeti duboke duhovne poruke. Prema njemu, Musafir je svjetlosna poetska nit koja se spaja s Ramazanom, simbolizirajući putovanje čovjeka ka Stvoritelju.

Posebno se osvrće na način na koji Puce kroz stihove povezuje kur’ansku objavu s prirodnim pojavama, poput kiše i vode, naglašavajući kako se i u Kur’anu voda često koristi kao simbol Božije milosti i života. Hodžić također ističe važnost ramazana kao kosmičkog događaja, koji ne utiče samo na vjernike, već i na cjelokupnu prirodu.

Hodžićev zaključak je da zbirka Musafir kroz svoje jednostavne, ali snažne stihove uspijeva nadmašiti sebe, postajući orijentir i vodič čitateljima u njihovom duhovnom i svakodnevnom životu​

 

Oba recenzenta prepoznaju duboku duhovnu dimenziju zbirke Musafir. Boškailo se fokusira na antropološku i praktičnu vrijednost zbirke, dok Hodžić naglašava kosmički i simbolički značaj pjesama. Oboje se slažu da Musafir nadilazi uobičajenu poeziju, pružajući čitateljima vodič kroz životne i duhovne izazove.

 

Priredio: Esad Bajić

 

iz knjige:

Bošnjak

Svaka je noć,

mubarek noć,

u kojoj nas stigne istine zraka…

Zasuze oči

ispred kandilja,

kao simbol hrabrog Bošnjaka…

Ko svjetlo traži,

Istinu nađe,

ona je himna svakom insanu…

Zato je Bošnjak,

uporno traži,

u svakoj noći, u svakom danu…

Otvori kapiju

sjećanja svoga,

osluhne ezan u prvu zoru…

Mekteba starog

žamor oživi,

dok duša sure uči u horu…

Otvori knjigu

minulih dana,

potraži levhu sa starog zida…

i priču mektebsku,

iskrenu, čistu,

daje Bosna emanet šehida…

 

Džamija

Ko danas posti

u vječnoj nadi,

i svaki sevab,

duboko sadi…

a ne zna do iftara,

šta bi da radi…

neka u svom srcu, džamiju gradi…

U temelje stavi

dosta imana,

i armaturu od ramazana…

utegni je dovom

sa svih strana,

dok radiš uči dosta Kurana…

Zidove radi

po novoj modi,

maltere miješaj u abdest vodi…

Saburom mjeru

svemu pogodi,

ibadetom džamiju svoju popodi…

Od pokajanja

radi fasade,

nemoj ljepilom, kb drugi rade…

Neka bude puno

vjere i nade,

jer samo su tako sigurne zgrade…

 

Pobjeda

U noći Bedra,

zadrhte njedra,

snagom dove u susret zori…

Mala skupina

velikih ljudi,

za opstanak vjere sutra se bori

Poruka Bedra,

čehra je vedra,

zvijezda pobjede visoko gori…

Meleka vojska

bude sa onim,

ko se za oprost i milost bori…

Poslije Bedra

otvorim jedra,

sigurno more duši žubori…

Obalu mira

i spasa nađe,

onaj ko se sa sobom bori…

 

Dova

Mali Bošnjak,

na Bedru Bosne,

u Tvoje ime noćas će stati…

Daj mi, Bože,

da moje srce,

veličinu Tvoje milosti shvati…

Pa da se moja,

pokorna duša,

smirena, Tvojoj blizini vrati…

I da zaslužim

pitanje Tvoje:

“Traži šta hoćeš, Ja ću ti dati”…

Amin…

 

Predramazanska

Oživi priča,

kraj Starog mosta,

dok sunce dira alem munara..

Večeras čekam

najdražeg gosta,

nosi mi milost od Gospodara

Suza mi kanu na šadrvanu,

osjeti duša žubor imana…

srce mi stanu,

na sedždu panu,

pred ljepotom ramazana…

Svakim iftarom,

kao beharom,

osnaži duša od grijeha čista…

pobjede nove ožive snove,

u noći koja obiljem blista…

Silno poželi,

milost se dijeli,

na sehuru kad zora bijeli…

samo su smjeli istinu sreli,

u svakom harfu na mukabeli..