Prikaz knjiga

Materijalni oblici memorijalizacije odrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. na području Grada Konjica”

Prikaz knjige: “Neka pamćenje traje – Materijalni oblici memorijalizacije odrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. na području Grada Konjica”

Autor: Esad Bajić

Izdavači:

  • Fondacija „Lijepa riječ“ Konjic
  • Jedinstvena organizacija boraca (JOB) „Branilaca Konjica“

Knjiga “Neka pamćenje traje” tematizira memorijalizaciju ratnih događaja i stradanja na području grada Konjica tokom Odrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. Autor naglašava važnost sjećanja kao elementa izgradnje kolektivnog identiteta, posebno u kontekstu historijskih trauma koje su obilježile zajednice pogođene ratom.

Memorijalizacija se predstavlja kao institucionalni oblik očuvanja sjećanja na važne događaje, posebno kroz materijalne oblike poput spomenika, muzeja i spomen-ploča. Spomenici su prikazani kao ključni za izgradnju kolektivnog identiteta, dok se ukazuje na potencijalne negativne aspekte, poput toga da mogu postati „tragovi prošlosti“ bez dubljeg značenja.

Spomenici i spomen-obilježja Konjica, kako autor opisuje, imaju dvojaku funkciju: priznaju žrtve rata i služe kao mjesta sjećanja zajednice. Autor također analizira ulogu spomenika u procesu „heroizacije“ ratnih događaja, naglašavajući kako memorijalizacija nije samo čin pamćenja, već i oblik konstrukcije značenja stradanja.

Knjiga donosi detaljan pregled spomen-obilježja na području Konjica, od centralnog spomenika šehidima i poginulim borcima na Trgu državnosti Alija Izetbegović do manjih lokalnih spomen-ploča u selima. Posebno se izdvaja opis spomenika na Mehinoj ravni, koji je jedinstven jer obilježava mjesto prvog postrojavanja patriotskih snaga 1992. godine.

Memorijalizacija ima višestruku ulogu:

  • Dokumentovanje kršenja ljudskih prava
  • Očuvanje sjećanja na žrtve
  • Simbolična reparacija
  • Podsticanje društvenog angažmana

Autor ističe važnost edukacije i očuvanja historijskog naslijeđa kako bi se spriječilo ponavljanje zločina i tragedija iz prošlosti.

Knjiga “Neka pamćenje traje” služi kao važan dokument u očuvanju sjećanja na žrtve i događaje Odrambeno-oslobodilačkog rata na području Konjica. Kroz analizu spomen-obilježja, autor pokazuje kako memorijalizacija doprinosi oblikovanju kolektivnog identiteta i podseća na važnost pravedne borbe za opstanak. Knjiga nudi sveobuhvatan pregled materijalnih oblika sjećanja u Konjicu, s dubokom refleksijom o ulozi memorijalizacije u društvu nakon rata