Medžlis Konjic

Dr. hfz. Mensur-ef. Malkić na mevludu u Glavatičevu: Vjernici su braća!

Danas, poslije podne namaza, u džamiji u Glavatičevu održan je mevludski program. Mevludski program dio je manifestacije Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Konjic “Dani tradicionalnih mevluda 2024.”.

Mevludski program učili su imami MIZ Konjic i hor MIZ Konjic “Ihsan”, a vjernike je na početku programa u svojstvu imama domaćina poselamio Elmedin ef. Herić. Tokom programa vjernicima se obratio i glavni imam MIZ Konjic Refik ef. Delić ukazujući na poruke i pouke Poslanikovog, a.s. hadisa “Vjera je savjet”

Ebu Rukajja Temim b. Evs ed-Dari, radijallahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallalahu alejhi ve sellem, rekao: “Vjera je savjet.” Upitali smo: “A kome?” Poslanik, sallalahu alejhi ve sellem, odgovori: “Allahu, Njegovoj Knjizi, Njegovom Poslaniku, vladarima muslimana i svim muslimanima.” (Muslim)

Predavnje je održao dr. hfz. Mensur-ef. Malkić, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

“Drago mi je da sam u ovom herojskom mjestu gdje su naši preci znali, umjeli i hrabro čuvali obraz i čast, i vjeru i domovinu, svoje porodice i svoj toprak kroz historiju.” Kazao je dr. Malkić na početku svog obraćanja.

U nastavku je podsjetio na Božije blagodati kojima smo okruženi a kojih često nismo dovoljno svjesni.

“Mi nismo svjesni blagodati Božije koja nam je data. Blagodati da smo rođeni i da živimo u ovoj lijepoj Bosni i Hercegovini. Mi nismo svjesni kolika je to blagodat u odnosu na mnoga druga mjesta na Zemlji koja nemaju ove prirodne ljepote koje je Bog dao nama ovde.”

Dr. Malkić je posvijestio da na blagodatima treba bit zahvalan. Tako će one trajati i povećavati se kako nam pojašnjava i kur’anski ajet “”I kad je Gospodar vaš objavio: Ako budete zahvalni, Ja ću vam zacijelo još više dati; budete li nezahvalni, kazna Moja doista će stroga biti.”  (Ibrahim, 7.)

“Allah nas neće pitati za položaj Sunca i Mjeseca ili položaj planina. On je to uredio i odredio. No, ono što ćemo biti pitani jesu naši međuljudski odnose. Odnosi u porodici, firmi, džematu, zajednici. Allah traži da o tom vodimo brigu.” – kazao je dr. Malkić, kroz kur’anske ajete, hadise i poučne pripovijesti podsjećajući na važnost istinskog bratstva među muslimanima i blagodati koje ono donosi.

Na kraju svog obraćanja dr. Malkić je poručio da trebamo biti zahvalni Allahu Uzvišenom. Samo Njega obožavati i ibadet Mu činiti, te da živimo kao braća, što vjernici jesu i trebaju biti jedni drugima.

Dr. hfz. Mensur-ef. Malkić, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH je u prijepodnevnim satima službeno posjetio Medžlis IZ Konjic gdje se u razgovoru sa glavnim imamom Refik ef. Delićem upoznao sa stanjem u Medžlisu IZ Konjic. Po završetku posjete izrazio je zadovoljstvo sa stanjem vjerskog života i aktivnostima koje MIZ Konjic čini na tom polju.

Manifestacija  “Dani tradicionalnih mevluda 2024.” MIZ Konjic nastavlja se sljedećeg vikenda mevludskim programima u Čelebićima (subota, 31.8.2024.g. u 13:30 h) i Bjelimićima (nedjelja, 1.9.2024.g. u 13:30 h).